5 tips voor hoe je voordelig geld kunt lenen

Geld lenen is iets wat veel mensen liever niet zouden doen. Het gaat vaak gepaard met hoge rentes, je besteedt geld dat eigenlijk niet van jou is en er hangen simpelweg risico’s aan vast. Als je in Nederland woont, zijn er echter een paar dingen die je kunt doen om je kosten laag te houden en geld lenen zo goedkoop mogelijk te maken. Hier zijn vijf tips om je op weg te helpen:

1. Vergelijk geldverstrekkers

Er zijn in Nederland ontzettend veel verschillende geldschieters, dus neem de tijd om de rentes en voorwaarden met elkaar te vergelijken om er een te vinden die het beste bij je past. Naast de mogelijkheid om individuele banken en geldverstrekkers te vergelijken, kun je ook terecht bij vergelijkingswebsites om eenvoudig de beste deal te vinden en direct geld lenen. Dit maakt het kiezen van een lening of hypotheek veel makkelijker dan wanneer je al het onderzoek zelf zou moeten doen.

2. Ga voor een persoonlijke lening

Kies je als leenvorm de persoonlijke lening, dan bepaal je hierbij zelf de looptijd. De looptijd van een lening is het aantal maanden waarin je de lening moet terugbetalen. Bij deze variant heb je een aantal voordelen, namelijk dat je van tevoren exact weet waar je aan toe bent. Kies je voor een langere looptijd, dan wordt het bedrag dat je moet terugbetalen verdeeld over een langere periode, maar tegelijkertijd betaal je wel weer meer rente. Kies je voor een korte looptijd, dan betaal je uiteindelijk vaak weer minder.

3. Betaal je lening snel af

Als je erin slaagt snel je lening af te betalen, dan bespaar je uiteindelijk enorm veel geld aan rente. Het nadeel is dat je dan vaak minder geld hoeft uit te geven. Als je bijvoorbeeld graag geld uitgeeft aan ontspanning en reizen maar je lening snel wilt afbetalen, dan helpt het misschien om niet zo veel uit te gaan of niet elk jaar op vakantie te gaan. Denk goed over je opties na, want het is gemakkelijk de kosten van een lening te vergeten. Uit onderzoek blijkt dat mensen die snel hun lening afbetalen vaak minder stress ervaren dan mensen die voor langere periodes geld lenen.

4. Vergelijk de rentes

Net als het vergelijken van geldverstrekkers, is ook het vergelijken van de rentes van groot belang. Hoe lager de rente voor je lening, hoe lager je maandlasten. Zo simpel is het in de meeste gevallen. De leningen met de laagste rentes zijn vrijwel altijd de beste deal die je kunt maken, maar toch is het belangrijk om ook de andere voorwaarden goed met elkaar te vergelijken. Verschillende banken en geldverstrekkers hebben verschillende voorwaarden en regels, dus let goed op voordat je ergens een handtekening onder zet!

5. Sluit je lening over

Misschien vind je het ook interessant te weten dat er in veel gevallen andere geldschieters zijn die leningen aanbieden tegen veel lagere rentes dan je huidige. Als je naar hen overstapt, betalen ze vaak de oude lening af en rekenen ze voortaan alleen rente op het nieuwe leenbedrag. Het overstappen naar een andere kredietverstrekker kost weinig moeite, maar kan je veel geld besparen!

Er zijn meerdere dingen die Nederlandse leners kunnen doen om geld lenen zo goedkoop mogelijk te maken. Door geldschieters te vergelijken, voor een persoonlijke lening te gaan, je lening snel af te lossen, en rentes te vergelijken, kun je jezelf op de lange termijn veel geld besparen. Bovendien kun je misschien nog meer geld besparen door over te stappen naar een andere geldschieter met betere voorwaarden. Kortom: doe goed onderzoek en laat je informeren!

Aanbevolen Artikelen