Personal health: zo kun je een burn-out voorkomen

Voel je je uitgeput? futloos? Heb je het gevoel dat je je eindeloze to-do lijst niet meer kunt bijhouden? Je bent niet alleen. Volgens het WHO is stress één van de grootste gezondheidsproblemen te wereld. En het wordt alleen maar erger – met voor veel mensen een burn-out als gevolg.

Wat is burn-out? Het is een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting die ontstaat als je te lang te hard werkt. Als je opgebrand bent (wat een burn-out letterlijk betekent), voelt elke dag als een zware strijd. Je sleept jezelf elke ochtend uit bed en ploetert je door de dag, om ‘s avonds helemaal uitgeput in bed in te storten. Als dit je bekend in de oren klinkt, maak je dan geen zorgen: er zijn een aantal manieren om hier wat aan te doen, evenals manieren om een opkomende burn-out te voorkomen.

1) Zorg voor meer slaap

Een manier om je mentale toestand te verbeteren is door meer te slapen. Als je uitgeput bent, is het moeilijk je te concentreren en productief te zijn. Slaaptekort kan ook leiden tot prikkelbaarheid, angstgevoelens en humeurigheid. Voldoende slaap krijgen is van cruciaal belang voor je algehele gezondheid en welzijn. Zorg er dus voor dat je op tijd in slaap valt. Leg je telefoon voor het slapen gaan weg en lees een boek of luister naar wat rustgevende muziek.

2) Doe regelmatig aan lichaamsbeweging

Een andere manier om burn-out te voorkomen is regelmatig te bewegen. Lichaamsbeweging maakt endorfines vrij, die stemmingsbevorderend werken. Als je gestrest bent, kan lichaamsbeweging je helpen je zowel lichamelijk als geestelijk beter te voelen. Daarnaast zorgt lichaamsbeweging voor meer energie om je dagelijkse taken aan te pakken. En let’s face it: het is moeilijk om productief te zijn als je je uitgeput voelt.

3) Word assertiever

Eén van de grootste oorzaken van stress op de werkvloer is het niet voor jezelf durven opkomen, het niet aan durven geven van grenzen of het idee te hebben dat je aardig gevonden móet worden. Een assertiviteitscursus of assertief cursus kan je hiermee te helpen. Je kunt leren je mening te geven zonder agressief, arrogant of onderdanig te zijn, kritiek te aanvaarden en op een constructieve manier met conflicten om te gaan. Daarnaast zijn dergelijke cursussen vaak van korte duur én goed betaalbaar.

4) Breng tijd door met vrienden en familie

Sociale steun is van cruciaal belang om een burn-out te voorkomen. Vrienden en familie helpen je geaard te blijven en de zonnige kant van het leven te bekijken. Zorg er dus voor dat je voldoende quality time doorbrengt met mensen die je lief zijn – het zal je mentale toestand de oppepper geven die het nodig heeft. Familie en vrienden kunnen je daarnaast steunen je in je doel om burn-out te voorkomen door je eraan te herinneren dat je tijd voor jezelf moet nemen, om uit te rusten en te ontspannen.

5) Denk aan de goede dingen

Dankbaarheid is het tegengif van negatieve emoties. Ook al lijkt je leven nu chaotisch, het is belangrijk dat je terugdenkt aan alles wat er goed in is: familie, vrienden, evenwicht tussen werk en privéleven, enz. Om vaker in deze gemoedstoestand te komen, schrijf je elke dag een lijst van dingen waar je dankbaar voor bent of spreek je dankbaarheid uit terwijl je een van je dagelijkse routines doet (bv. tijdens het eten). Deze eenvoudige oefeningen helpen je ook op stressvolle dagen positief te blijven.

6) Eet gezond voedsel

Stem je af op de behoeften van je lichaam en eet waar het om vraagt. Dit betekent in het kort de juiste voedingsmiddelen eten. Als je uitgeput bent, heb je voedende, herstellende voedingsmiddelen nodig die je energie geven – geen junkfood of kunstmatige stimulerende middelen zoals cafeïne. Zoek naar goede eiwitten, complexe koolhydraten en fruit en groenten om op een natuurlijke manier energie te krijgen.

7) Neem tijd vrij van je werk

Ook deze is ontzettend belangrijk: Neem een pauze als een burn-out onvermijdelijk lijkt. De sleutel is het nemen van kleine pauzes gedurende de dag om jezelf op te laden, maar ook het nemen van een vakantie hier en daar kan wonderen verrichten. Met korte vakanties blijft je geest fris, terwijl je jezelf de tijd geeft om tot jezelf te komen en even heerlijk te ontspannen.

Aanbevolen Artikelen