Komen jouw medewerkers nog naar kantoor?

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld: werken, dat deed je buiten de deur. Je stond op, kleedde je aan, ontbeet en ging de deur uit. Op naar je werkplek, om daar een uur of acht aan de bak te gaan. Zat de werkdag erop, dan ging je weer naar huis. In heel veel bedrijven is dit al een tijdje niet meer de dagelijkse gang van zaken. Steeds vaker worden werknemers zelfs gestimuleerd om een deel van hun werk thuis te doen. Een vaste thuiswerkdag, in de ochtend of middag/avond wat uurtjes thuis pakken en de rest op kantoor, of zelfs alleen nog maar naar kantoor komen als het echt niet anders kan. Hoe zit dat binnen jouw bedrijf? Komen jouw medewerkers nog naar kantoor?

De techniek is er meestal wel

We hebben inmiddels bijna allemaal wel ervaren dat het zeker niet per se noodzakelijk is om naar kantoor te komen om ons werk te doen. Waar veel bedrijven al heel wat jaren met bijvoorbeeld Microsoft Azure op de achtergrond bezig zijn geweest om het werk naar de cloud te verplaatsen, kregen veel medewerkers pas toen zij thuis wilden of moesten gaan werken door hoe belangrijk dit proces geweest is. Het voelde als de normaalste zaak van de wereld om ook thuis in te kunnen loggen op het werk en aan de slag te gaan op de vertrouwde manier die zij kenden van hun dagen op kantoor, maar zonder de cloud was dit nooit gelukt.

Ook maken veel bedrijven dankbaar gebruik van het Microsoft Power Platform, waarmee op een simpele manier apps kunnen worden gemaakt die het werkproces ondersteunen. Zaken die voorheen op papier plaats moesten vinden, denk aan het aanvragen en goedkeuren van verlof, kunnen nu digitaal plaatsvinden. Ook hiervoor hoeven medewerkers dus niet meer fysiek op kantoor aanwezig te zijn. Heb je dit soort zaken goed voor elkaar, dan zal je merken dat je bedrijf door kan blijven draaien ook als (een groot deel van) de medewerkers zich ergens anders bevindt.

Zaken die thuis lastig gaan

Technisch gezien is er binnen de meeste bedrijven dus geen reden om mensen naar kantoor te laten komen. Toch is deze verwachting er binnen veel bedrijven nog wel, of geven medewerkers zelf aan er behoefte aan te hebben.

Dit heeft verschillende oorzaken. Het kan voor een werkgever best spannend zijn, er maar op vertrouwen dat mensen netjes hun werk doen, ook als niemand ze kan zien. Maar veel mensen geven ook aan simpelweg het persoonlijke contact te missen. Via een beeldscherm met elkaar praten is toch anders dan in het echt. Om lekker te kunnen werken is een goede sfeer nodig, en die creƫer je op afstand nu eenmaal minder makkelijk. Om die reden blijft binnen de meeste bedrijven het kantoor toch de vaste uitvalsbasis, in de geruststellende wetenschap dat het werk indien nodig of gewenst ook elders uitgevoerd kan worden.

Aanbevolen Artikelen