Het leven kan soms een onverwachte wending nemen. Denk bijvoorbeeld aan een probleem op het werk, een conflict met de buren of een vervelende situatie met een andere weggebruiker in het verkeer of zelfs letselschade bij een ongeluk. Hierdoor kunnen er op elk moment juridische conflicten ontstaan. In zo’n geval is het fijn om direct te kunnen rekenen op deskundige juridische hulp. Maar hoe regel je dit precies? Wij geven je in dit artikel wat advies, zoals het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering waarmee je op elk moment juridische hulp kunt inschakelen.
Geen verplichte verzekering
Een rechtsbijstandverzekering is in Nederland geen wettelijk verplichte verzekering. Maar het is wel handig om te hebben. Met een rechtsbijstandverzekering van een betrouwbare verzekeraar als Unive kun je voor een vast bedrag per maand altijd rekenen op deskundige hulp van juristen wanneer je juridische ondersteuning nodig hebt. Neem de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar altijd even door om te zien wat er allemaal binnen de dekking valt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Aanvullende opties
Naast de basisdekking van de rechtsbijstandverzekering zijn er ook verschillende opties die je kunt kiezen voor aanvullende dekkingen. Zo bestaat er een pakket voor juridische hulp bij conflicten met uw werkgever of over een uitkering, toeslag, of pensioen. Ook is er een pakket voor ondersteuning bij conflicten over belastingzaken, effecten of een echtscheiding. Informeer bij de verzekeraar naar de opties en kies de dekking die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.
Zo dien je een claim in
Meld het conflict zo snel mogelijk bij de verzekeraar. De zaak wordt dan zo snel mogelijk in behandeling genomen. Ook kun je zelf zorgen voor een goede voorbereiding op een claim. Om schade te kunnen claimen en een andere partij verantwoordelijk te stellen is het belangrijk dat je voldoende bewijs kunt tonen. Dien je een claim in voor letselschade? Let er dan op dat je op de plaats van het ongeval bewijsmateriaal verzamelt. Bij een aanrijding laat je meteen een politierapport opmaken en vul je een schadeformulier in. Daarnaast kun je zelf foto’s maken met je mobiele telefoon en de gegevens verzamelen van getuigen.
Bij letselschade is het bovendien belangrijk dat je naar een arts gaat. Dit is niet alleen beter voor je herstel, maar op die manier kun je meteen een medisch dossier op laten stellen. Met dit dossier heb je bewijs dat jouw letsel echt is ontstaan door het ongeval en niet door iets anders. De jurist van de verzekeraar zal al het bewijsmateriaal indienen en jou op de hoogte houden van de voortgang van de zaak.