Wat is een verhuurhypotheek en wat zijn de voordelen?

Als de meeste mensen aan hypotheken denken, stellen ze zich het kopen van een woning voor. Er is echter nog een andere optie: een verhuurhypotheek. Dit artikel gaat na wat een verhuurhypotheek is en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik ervan.

Een huurhypotheek en een verhuurhypotheek

Allereerst is het goed om eens te kijken naar de term verhuurhypotheek: met een verhuurhypotheek is het mogelijk om (vaak tegen een aantrekkelijke rente) een woning te financieren om vervolgens te verhuren aan familie, vrienden of derden. Een voordeel van een hypotheek verhuren is dat je vaak een lagere rente kunt krijgen dan je zou krijgen als je een woning zou kopen. Dit kan je op de lange duur duizenden euro’s besparen. Als je voor een verhuurhypotheek kiest, kun je ook nog eens rendement halen uit je spaargeld of vermogen opbouwen voor later.

De voordelen van een verhuurhypotheek

Een verhuurhypotheek, die ook wel bekend staat als een buy-to-let hypotheek, stelt particulieren in staat koopwoningen te financieren om vervolgens weer te verhuren aan derden. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een woning wordt gekocht met als bestemming om te verhuren aan derden. Het idee hierachter is dat de koper opbrengsten uit verhuur ontvangt als extra inkomen.

Maar wat is dan precies het voordeel van een verhuurhypotheek ten opzichte van een normale hypotheek? Het grootste voordeel (en functie) zit hem in het feit dat in normale hypotheekaktes vaak een huurbeding is opgenomen. Dit maakt het voor kopers van een woning enkel mogelijk dat de eigenaar zelf in de woning moet wonen en het verhuren ervan niet is toegestaan. Een verhuurhypotheek werkt precies andersom. Sterker nog: bij een verhuurhypotheek móet de woning worden verhuurd.

Een woning kopen om die vervolgens te verhuren levert daarnaast vaak ook veel rendement op. De huurinkomsten die je maandelijks kunt innen bijvoorbeeld, maar ook de waardevermeerdering van de woning door de jaren heen is onderdeel van het rendement. Deze twee vormen van rendement, direct en indirect, kunnen beide voor een leuk extra vermogen zorgen.

De nadelen van een verhuurhypotheek

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan een verhuurhypotheek. Met een Verhuurhypotheek kun je bijvoorbeeld 50% tot maximaal 90% van de waarde van de te verhuren woning lenen. Dit betekent dat je altijd ook eigen vermogen nodig hebt om een woning aan te kunnen kopen voor de verhuur. Daarnaast is een verhuurhypotheek in vrijwel alle gevallen ook duurder dan een ‘normale’ hypotheek – op dit moment scheelt dit rond de 1% rente.

Een verhuurhypotheek kan een prima manier zijn om extra inkomen te verwerven, puur om het feit dat je kunt het eigendom dat je met de hypotheek gekocht hebt kunt verhuren. Wil je meer informatie over het afsluiten van een dergelijke hypotheek? Dan raden we aan contact op te nemen met diverse hypothekers en geldverstrekkers. En komt namelijk nogal wat bij kijken!

Aanbevolen Artikelen