Wat is cyber beveiligingsbewustzijn?

Cyber security bewustzijn is een continu proces van voorlichting en opleiding van werknemers over de bedreigingen die op de loer liggen in cyberspace, hoe dergelijke bedreigingen kunnen worden voorkomen en wat zij moeten doen in geval van een beveiligingsincident. Het helpt hen ook een gevoel van proactieve verantwoordelijkheid bij te brengen om het bedrijf en zijn activa veilig te houden. Eenvoudig gezegd is bewustzijn van cyberbeveiliging weten wat veiligheidsbedreigingen zijn en verantwoordelijk handelen om potentiële risico’s te vermijden.

Cyber beveiligingsbewustzijn omvat kennis van de nieuwste beveiligingsrisico’s, beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging, de gevaren van het klikken op een kwaadaardige link of het downloaden van een geïnfecteerde bijlage, online interactie, het bekendmaken van gevoelige informatie, enz. Trainingsprogramma’s voor beveiligingsbewustzijn helpen de beveiliging houding van je organisatie te verbeteren en de processen aan te scherpen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor een veerkrachtiger bedrijf. Cyber security awareness moet een organisatiebreed initiatief zijn om het meest effectief en voordelig te zijn.

Waarom is cyber beveiligingsbewustzijn belangrijk?

Ondanks de beste verdedigingssystemen en -maatregelen hebben veel organisaties nog steeds te maken met inbreuken op de beveiliging. Helaas zijn het vaak menselijke fouten die een grote rol spelen bij veel datalekken. Bedreigers proberen deze zwakte uit te buiten om de netwerken en systemen van een organisatie te infiltreren. Dit is waar cyber beveiligingsbewustzijn om de hoek komt kijken.

Cyber beveiligingsbewustzijn helpt je werknemers te informeren over de kwaadaardige methoden die cybercriminelen gebruiken, hoe zij een gemakkelijk doelwit kunnen zijn, hoe zij potentiële bedreigingen kunnen herkennen en wat zij kunnen doen om te voorkomen dat zij het slachtoffer worden van deze verraderlijke bedreigingen. Het geeft je medewerkers de juiste kennis en middelen om potentiële bedreigingen te herkennen en te signaleren voordat ze schade aanrichten.

Het negeren of niet regelmatig uitvoeren van cybersecurity awareness training kan ernstige gevolgen hebben voor je bedrijf, zoals juridische sancties, financieel verlies en kosten van herstel, verlies van intellectueel eigendom, beschadigde bedrijfsreputatie, verlies van vertrouwen van klanten, enzovoort. De cyber beveiligingsstrategie van je bedrijf is immers maar zo sterk als jouw zwakste schakel je werknemers.

Wat is cyber bewustzijnstraining?

Nu cybercriminaliteit blijft toenemen, is cyberbeveiliging een topprioriteit voor bedrijven van elke omvang. Bedrijven die flexplekken aanbieden dienen bijvoorbeeld de hoogste security beveiligingen te hebben, doordat vele werknemers inloggen in hun eigen omgeving. Een werkplek reserveren flex plekken met hoge cybersecurity is dan ook nog lastig. Bewustzijnstraining voor beveiliging is een cruciaal onderdeel van de cyberbeveiliging strategie van een organisatie. Het omvat verschillende instrumenten en technieken om werknemers te informeren en uit te rusten over beveiligingsrisico’s en hoe deze te vermijden. Dit helpt hen de cyberrisico’s te begrijpen waarmee uw bedrijf elke dag wordt geconfronteerd, de impact ervan op uw bedrijf en hun rollen en verantwoordelijkheden met betrekking tot de veiligheid en beveiliging van digitale activa.

Wat is het doel van een cyber bewustzijnstraining?

Cybercriminelen ontwikkelen zich voortdurend en bedenken nieuwe methoden om kwetsbaarheden uit te buiten en waardevolle gegevens van bedrijven te stelen. Daarnaast proberen zij misbruik te maken van menselijk gedrag en emoties. Het is geen verrassing dat social engineering-aanvallen zoals phishing, spear phishing zo succesvol zijn.

Aanbevolen Artikelen