De iPhone 14 en iPhone 14 Pro zijn eindelijk hier. Er zijn vier iPhone 14-modellen om uit te kiezen, waaronder de iPhone 14 Plus, een nieuwkomer in de line-up (deze verschijnt pas op 7 oktober). We hebben dus iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro en iPhone Pro Max (helaas, de iPhone mini is er niet meer). Maar wat hebben de nieuwe Apple phones te bieden? We zetten 4 van de meest opvallende eigenschappen op een rij.
Een scherm dat altijd aan staat
Het always-on scherm van de iPhone 14 Pro is een geweldige functie die daadwerkelijk helpt stroom te besparen. Zodra je de telefoon vergrendelt, dimt het scherm en wordt het slechts om de paar seconden ververst. Dit lijkt misschien meer stroom te verbruiken, maar in de praktijk merkten we niet veel verschil. De iPhone gaat nog steeds een volle dag mee op een enkele lading. Dit komt deels door de manier waarop we de telefoon gebruiken. Met het always-on scherm kunnen we de tijd, meldingen en timers zien zonder dat we het scherm op volle helderheid hoeven te activeren. Dit betekent dat we over het geheel genomen minder stroom verbruiken. Bovendien kunnen Apple Maps worden bekeken op het gedimde scherm, zodat we geen volle lichtsterkte hoeven te gebruiken om eenvoudige routes te lezen. Al met al is het always-on scherm een geweldige manier om stroom te besparen én om productief te blijven, zeker als je de iPhone 14 Pro Max zakelijk in gebruik hebt.
De iPhone 14 – een 13 pro on steroids?
Een van de meest opvallende eigenschappen: De iPhone 14 is bijna een 13 Pro met een paar nieuwe upgrades. De belangrijkste verschillen zijn de nieuwe functie voor het detecteren van auto-ongelukken, iets betere camera’s, en de mogelijkheid om een SOS-bericht via de satelliet te versturen. De 14 heeft dezelfde chip als de 13 Pro, waardoor de twee telefoons erg op elkaar lijken. Dus wie de nieuwigheden van de 14 niet bijzonder vindt, kan eigenlijk net zo goed een 13 Pro kopen. Die telefoon wordt momenteel voor ongeveer 200 euro minder verkocht.
Een nieuwe, handige notch
De camera-inkeping van de iPhone 14 Pro is vrijwel onzichtbaar. Door dit kleine detail voelt de inkeping minder afleidend en zelfs nuttig aan. Vrij snel zagen we hem niet meer als een hap uit het scherm, maar als onderdeel van de iPhone software. Een trucje, want uiteraard ontbreekt er nog steeds een stukje van je scherm. Maar het maakt de “inkeping” veel minder afleidend en zelfs nuttig. Door de inkeping iets lager te situeren, heeft Apple apps in staat gesteld extra informatie rond dit ovaal weer te geven. Je kunt hier bijvoorbeeld zien welke muziek er speelt of hoe lang een timer nog loopt. Dit maakt s de inkeping vrijwel onzichtbaar en een algehele meer naadloze ervaring.
Hij is best prijzig…
Als je dit jaar een iPhone wilt kopen, wees dan bereid je portemonnee wat wijder open te trekken dan normaal. Apple heeft de prijs van zijn populaire smartphones met wel 200 euro verhoogd. Het verdwijnen van de kleinere, goedkopere mini is daar deels debet aan, maar ook alle andere toestellen zijn sterk in prijs gestegen. Dit is deels te wijten aan de huidige kostencrisis, waardoor veel gadgets duurder zijn geworden. Bovendien baseert Apple de prijs van iPhones op de dollarkoers, die de afgelopen maanden is gestegen. Dus als je op zoek bent naar een nieuwe iPhone (hoe hij ook heet), wees dan bereid er wat extra voor te betalen. Natuurlijk is er een kleine uitzondering: mensen die een telefoon met groot scherm willen. De non-Pro biedt dat nu ook, dus de vanafprijs voor zo’n gigantische iPhone is dit keer net geen 100 euro lager. Maar zelfs met die uitzondering is het duidelijk dat het kopen van een iPhone wat prijziger zal zijn dan vorig jaar.
Kortom: De iPhone 14 is een mooie gadget met wat toffe features, maar doet toch veel lijken op de ‘oude’ 13. Hij komt een paar kleine upgrades zoals een functie voor het detecteren van auto-ongelukken en iets betere camera’s. Het belangrijkste verschil tussen de twee telefoons is dat de 14 een SOS-bericht via de satelliet kan versturen. Apple heeft dit jaar ook de prijs van al hun iPhones verhoogd, dus wees bereid je portemonnee wijder open te trekken dan normaal als je er een wilt kopen.