Hoe verstuur je medische post?

De wereldwijde pandemie heeft ervoor gezorgd dat er veel organisaties bij zijn gekomen die in relatie staan tot de medische wereld. Vooral veel bedrijven die corona testen hebben uitgevoerd, maar ook particuliere zorginstanties die zijn bijgesprongen om de zorg te ondersteunen. Naast de corona gerelateerde bedrijven zijn er natuurlijk talloze organisaties die dagelijks te maken hebben met het versturen van medische post en diagnostisch materiaal. Wat niet iedereen weet, is dat hier zeer specifieke voorschriften voor zijn. Wij vertellen je stapsgewijs hoe je deze medische post verstuurt en waar je op moet letten. 

Wat is medisch/diagnostisch materiaal?

We hebben het over medische post als het enkel om medische informatie gaat die je verstuurt. Zit er ook menselijk of dierlijk materiaal in dat is afgenomen ter onderzoek? Dan hebben we het over diagnostisch materiaal. Bij materiaal dat wordt gebruikt voor onderzoek gaat het meestal over buisjes bloed, urine of swabs met weefsel. Dit materiaal doe je in een speciale, hiervoor geschikte, envelop.

Wat zijn de verpakkingseisen voor diagnostisch materiaal?

Er zijn verschillende regels voor het versturen van diagnostisch materiaal. Zo moeten de verpakkingen goedgekeurd worden door een erkend instituut en ook de bezorgdienst moet de verpakking toelaten. Gelukkig zijn er veel kant-en-klare verpakkingen te koop. Deze kant-en-klare verpakkingen koop je bijvoorbeeld bij partijen als DaklaPack Europe, Carepack, of Transposafe. Hier verkopen ze grote verpakkingen zoals een EPS doos tot kleine verpakkingen zoals speciale enveloppen.

Daarnaast moet het verpakkingsmateriaal stijf zijn en voldoen aan de verpakkingsinstructie eisen P650 van het ADR. Om de medische post herkenbaar te maken is het ook verplicht om het medische post-logo te gebruiken.

Uitzonderingen

Als de medische post niet door de brievenbus past of als je wilt dat de medische post ’s nachts, gekoeld of in het buitenland geleverd wordt zijn er ook mogelijkheden. Zo kun je met geconditioneerd vervoer van verschillende bezorgdiensten je medicijnen en medische hulpmiddelen versturen op een constante temperatuur, beveiligd en onder de juiste hygiënische omstandigheden. 

Aanbevolen Artikelen