6 voordelen van een groothoek camera lens

Groothoeklenzen behoren tot de meest veelzijdige camera lenzen die je kunt kopen. Dit is waarom elke fotograaf er een in zijn camera-uitrusting zou moeten hebben.

Wat is een groothoek lens?

Zoals je misschien al aan de naam kon zien, is een groothoeklens een lens, of het nu een prime of zoomlens is, waarmee je een breder bereik kunt bereiken in wat je ziet. In het algemeen kun je elke lens met een brandpuntsafstand van 35mm en minder als groothoeklens aanduiden.

Groothoeklenzen gaan meestal tot 24 mm; daarna gebruik je een ultragroothoeklens. Afhankelijk van of je een DSLR of spiegelloze camera gebruikt en welke fabrikant je gebruikt, varieert het aantal groothoeklenzen waarover je kunt beschikken.

Wat zijn de voordelen van een groothoek camera lens?

Nu je ten minste een basiskennis hebt van een groothoek lens, kunnen we de belangrijkste redenen bespreken waarom je er één zou moeten aanschaffen. Hieronder vindt je zes voordelen waarvan je kunt profiteren als je een groothoek camera lens aan jouw uitrusting hebt toegevoegd.

  1. Beeldscherpte

Elke fotograaf, ongeacht zijn niveau, wil scherpe beelden, meer dan wat dan ook. En wanneer je een lens kiest, is de beeldkwaliteit één van de fundamentele aspecten die je moet overwegen voordat je een aankoop doet.

  1. Groothoeklenzen brengen meer in uw beeld

Smallere lenzen zijn uitstekend om het aantal dingen waar jouw macro lens naar kijkt in je foto’s te verminderen. Maar soms kan het gebruik van lenzen met een langere brandpuntsafstand je in het nadeel stellen wanneer je probeert de scène vast te leggen die je wilt.

Aangezien groothoeklenzen een breder bereik hebben, hoef je je vaak geen zorgen te maken dat je niet precies de compositie kunt fotograferen die je zoekt. Daarom zijn deze lenzen uitstekend geschikt voor het fotograferen van drukke straten en het verwerken van hoofdlijnen in jouw beelden.

Omdat je meer in jouw beelden kunt opnemen, zijn groothoeklenzen ook uitstekend geschikt voor het vastleggen van stadsgezichten en het gebruik van negatieve ruimte in jouw opnamen.

  1. Gemakkelijker te fotograferen voor bijsnijden in de nabewerking

Hoe vaak heb je niet een foto gemaakt die je prachtig vindt, om vervolgens de bijsnijden de eisen van Instagram te vervloeken wanneer je probeert het hele frame op je profiel te plaatsen? Als je bent zoals de meeste fotografen, ben je waarschijnlijk minstens een dozijn keer tegen deze ergernis aangelopen.

Naarmate je meer ervaring krijgt met fotografie, leer je dat het vastleggen van meer dan je wenst je aanzienlijk kan helpen in de post productiefase. Omdat groothoeklenzen meer in het kader passen, is het maken van bijgesneden veel eenvoudiger dan anders het geval zou zijn.

  1. Met groothoeklenzen kun je discreter zijn

Bij veel vormen van fotografie moet je midden in de actie staan; straatfotografie is misschien wel het bekendste voorbeeld. Als je echter een grote camera en een grotere lens gebruikt, trek je natuurlijk meer aandacht, wat het moment kan verpesten en je ervan kan weerhouden de foto te maken die je wilt.

  1. Draagbaarheid

Wanneer je een nieuwe camera koopt, bepaalt de prijs niet noodzakelijkerwijs of je een goede deal hebt of niet. Hoeveel je je apparatuur uiteindelijk gebruikt, is een veel betere indicator; als je een lijvige lens koopt, vind je hem misschien minder handig om mee te nemen. Daarom zul je hem waarschijnlijk minder gebruiken.

  1. Maak betere foto’s in krappe ruimtes

50MM-lenzen hebben een groot aantal voordelen, en je moet zeker overwegen er een aan te schaffen. Het is echter vaak een uitdaging om de gewenste foto’s te maken in kleine ruimtes als je die specifieke brandpuntsafstand gebruikt.

Als je een groothoekobjectief gebruikt om foto’s te maken in kleinere ruimtes, kun je het gewenste resultaat bereiken. Je hoeft dan niet te hurken of je door mensen op straat te wringen en je hoeft ook niet verder naar achteren te gaan staan.

Groothoeklenzen zijn ook uitstekend geschikt voor fotografie binnenshuis. Je kunt bijvoorbeeld jouw avondmaaltijd in een restaurant vastleggen zonder dat je hoeft op te staan en een scène hoeft te maken. Bovendien heb je vaak foto’s van betere kwaliteit dan wanneer je dezelfde opname met je telefoon had gemaakt.

 

Aanbevolen Artikelen